Ik was laatst in Eindhoven om te winkelen en een winkelbediende vroeg of wij, in België, niet bijna vakantie hadden. Dat was inderdaad het geval. Het zou een week later paasvakantie zijn. Ik vroeg me dus meteen af of er in Nederland andere vakantieregelingen zijn en ging op onderzoek uit.
In België kennen we vijf schoolvakanties. De herfstvakantie, kerstvakantie, krokusvakantie, paasvakantie en zomervakantie. Ook met Hemelvaart krijgen wij standaard twee dagen vrij en 11 november, 1 mei en pinkstermaandag zijn vrije dagen. Opvallend is dat in het hele land de Belgische schoolvakanties op hetzelfde moment vallen. Hogescholen en universiteiten leggen echter zelf hun vakanties vast.
Maar waar zitten dan de verschillen met Nederland? Het schooljaar gaat van start en daar is ze al, de eerste vakantie. De herfstvakantie begint op maandag in de week waarin 1 november valt of als 1 november op een zondag valt op 2 november. In Nederland kennen ze deze vakantie ook onder dezelfde naam. In Nederland maakt men gebruik van vakantiespreiding. De voornaamste reden van deze vakantiespreiding is de verkeersdrukte beperken. Door de spreiding in Nederland valt de herfstvakantie niet op dezelfde datum in de verschillende regio’s. In Nederland valt deze vakantieweek sowieso in oktober en wordt er dus geen rekening gehouden met 1 november.
De kerstvakantie is nagenoeg identiek in België en Nederland. Deze vakantie start op maandag in de week waarin kerstdag valt of als kerstdag op zaterdag op zondag valt de daaropvolgende maandag. De kerstvakantie duurt twee weken en wordt in het secundair onderwijs in België voorafgegaan door examens.
Een andere zaak zijn de krokusvakantie en paasvakantie. In België begint de krokusvakantie op de zevende maandag voor Pasen en ze duurt 1 week. Als je in Nederland zou vragen: ‘Wat heb je in de krokusvakantie gedaan?’, dan zal je rare blikken als antwoord krijgen, want daar gebruiken ze die term niet. Zij hebben de carnavalsvakantie in regio zuid en de voorjaarsvakantie in regio noord en midden. De carnavalsvakantie of voorjaarsvakantie valt echter niet samen en meestal zijn het de scholen zelf die deze inplannen.
De paasvakantie valt steeds anders in België. Meestal begint deze vakantie de eerste maandag van de maand april, maar het zou ook kunnen dat Pasen in de maand maart valt of na 15 april. Wanneer dit het geval is dan begint de paasvakantie respectievelijk op de maandag na Pasen of op de tweede maandag voor Pasen en dan wordt de paasvakantie een dag verlengd tot paasmaandag. In Nederland kennen ze ook deze vakantie niet. Alle regio’s spreken over de meivakantie en deze valt, zoals de naam al doet denken, in mei. Aangezien deze vakantie slechts één week duurt, geven veel scholen ook één week ervoor of erna vrij.
Als laatste is er natuurlijk de vakantie waarnaar de meeste leerlingen vanaf het begin van het schooljaar uitkijken: de zomervakantie. In België duurt deze in principe van 1 juli tot 31 juli. In Nederland is het andere koek. Daar hebben de regio’s allemaal verschillende regelingen. Regio noord heeft dit jaar zomervakantie van 4 juli tot 16 augustus, regio midden van 11 juli tot 23 augustus en regio zuid van 18 juli tot 30 augustus. In Nederland hebben ze dus maar 6 weken zomervakantie en dat wou CD&V ook in België doorvoeren.
We kunnen dus besluiten dat er zowel gelijkenissen als verschillen te vinden zijn in de vakantieregelingen in België en Nederland. Als je alles bij elkaar optelt, wordt het duidelijk dat wij Belgen er nog goed vanaf komen en laat ons hopen dat het ook zo blijft.
BIBLIOGRAFIE
herfstvakantie 2015. Opgehaald van schoolvakanties-nederland.nl: https://www.schoolvakanties-nederland.nl/herfstvakantie-2015.html
schoolvakantie België. Opgehaald van schoolvakanties-europa.nl: https://www.schoolvakanties-europa.nl/schoolvakanties-belgie.html
schoolvakanties. Opgehaald van rijksoverheid.nl: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties/schoolvakanties-2014-2015
schoolvakanties Nederland. Opgehaald van schoolvakanties-europa.nl: https://www.schoolvakanties-europa.nl/schoolvakanties-nederland.html