Korte inhoud
Bruno is negen jaar, wanneer hij met zijn ouders en zus, Gretel verhuisd van Berlijn naar een plaats in Polen met de mysterieuze naam Oudwis. Ze verhuizen omdat vader aangesteld is als kampcommandant door de Furie. Bruno vindt het nieuwe huis vreselijk, want er zijn geen leeftijdsgenoten in de buurt en hij mist zijn vriendjes van thuis.
Op een dag beslist Bruno op expeditie te gaan om het gebied bij het hek te gaan verkennen. Aan de rand van het hek ziet Bruno een jongen in een gestreepte pyjama, Shmuel. Ze zijn exact even oud en worden beste vrienden. Ze beseffen beiden niet wat er juist aan de hand is. Hun onwetendheid zal hen nog wel eens de das om kunnen doen.
Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Eerst bevindt het hoofdpersonage, Bruno zich in Berlijn, maar al snel verhuizen hij en zijn familie naar de plaats Oudwis in Polen. Als negenjarige weet Bruno natuurlijk niet dat ze in Auschwitz verblijven.
Hoofdthema
Het hoofdthema van het boek is het kinderleed in WOII. De kinderen staan centraal in dit verhaal. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een kind. Het woord Oudwis symboliseert de kinderlijke onschuld.
Eigen appreciatie
Waar vindt het verhaal plaats? Maakt dat uit? Had het overal kunnen plaatsvinden?
Het verhaal vindt zich plaats in Auschwitz, of Oudwis zoals Bruno het zou zeggen. Dit is natuurlijk enorm belangrijk voor het verhaal. Deze plaats is iedereen wel bekend en het zou dus niet hetzelfde verhaal zijn, moest het zich op een andere plaats afspelen, tenzij we de geschiedenis aanpassen natuurlijk.
Stel je voor dat jij de toeschouwer bent. Door wiens ogen zag je het verhaal? Zag je het verhaal door de ogen van een personage of ook door de ogen van andere personages?
Het vertelperspectief in dit verhaal is de personele verteller. Het boek is dus in de hij-vorm geschreven. We zien alles vanuit de ogen van de negenjarige Bruno. De simpele taal en verwoordingen verraden dat het om zo’n jonge verteller gaat. We weten enkel wat Bruno denkt, voelt, ziet en ervaart. Enkel Bruno’s gedachtewereld wordt voorgesteld aan ons.
Wat voor soort boek dacht je dat het zou zijn toen je het pakte? Klopte dat?
Ik vond het vrij duidelijk dat het een boek over de oorlog zou gaan. Ik had ook wel eens over de film en het boek gehoord, maar had de film nog niet gezien en het boek nog niet gelezen. Op de cover van het boek dat ik in mijn bezit heb, staat een afbeelding van twee jongetjes, gescheiden door een hek. Ik had dus wel een beeld van hoe het verhaal er zou uitzien. Wat ik niet verwacht had, was dat het verhaal door de ogen van zo’n jong kind verteld zou worden.
Narratologisch aspect : vertelperspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de personele verteller in de hij-vorm. Deze verteller presenteert enkel wat 1 personage denkt, voelt, ziet en ervaart. Het is een enkelvoudig personaal verhaal, want we kennen enkel de gedachtewereld van het (hoofd)personage Bruno. Van de andere personages in het boek weten we alleen wat ze doen als Bruno erbij betrokken is. We krijgen dus een subjectieve en beperkte kijk op het verhaal.
Zowel de lezer, als de personages weten niet hoe het verhaal zal aflopen. Bruno had nooit kunnen voorspellen wat er met hem of Shmuel of zijn familie had kunnen gebeuren.
De verteller is op vlak van identiteit en positie intern autodiëgetisch, want de verteller bevindt zich binnen de vertelde wereld. Deze verteller vertelt over zichzelf en is de centrale figuur van het verhaal.